Az esztétikus és praktikus környezet kialakításának mindig ára van. Nemcsak szó szerint, hanem ökológiai értelemben is. Nagyon összetett a téma. Írhatnék szelektív hulladékgyűjtésről, energiatakarékos otthonokról, megújuló energiaforrásokról, vegyszermentes háztartásról, tudatos táplálkozásról, és még sorolhatnám…

De ami engem mostanában a legtöbbet foglalkoztat az az, hogy az ingatlanfelkészítés vagy lakberendezés során mi az, ami feltétlenül indokolt a stílusos értéknöveléshez, de a fenntarthatóság szempontjából sem kérdőjelezhető meg. Konkrétabban: mi az, amit muszáj megvenni és mi az, amit nem? Igyekszem az összes otthonteremtési döntésemet környezettudatosan meghozni. Még sokat kell fejlődnöm, de érzem, hogy ez a jó irány…

Pedig nagy a kísértés. Egyre könnyebben és olcsóbban lehet hozzájutni új bútorokhoz, szebbnél szebb lámpákhoz, díszpárnákhoz és szőnyegekhez, filléres dekorációhoz. Csak nagyon tudatosan lehet ellenállni a csábításnak, de nem lehetetlen! Érdemes kis lépésekkel kezdeni, valahogy így:

Egyszerűsítés mindenek felett

Nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy szerintem a lakberendezésben és a home stagingben is a kevesebb mindig több. A jó minőségű alapok időtállók, így környezetbarátok is: legyen kevés, de jó minőségű bútorod, így fel sem merül majd benned a gondolat, hogy lecseréld ezeket filléres, szezonális darabokra.
A dekoráció nehezebb terep, hiszen valljuk be, egyre könnyebb olcsón valami újat, szépet venni. De megéri? A régiből szemét lesz, az új is régi lesz egyszer… Díszítsd egyedi darabokkal a lakásodat, akkor ezen a téren sem esel kísértésbe a fast fashion csodák láttán. Az egyedi nem egyenlő a drágával. A nagyi régi vázája, egy átfestett öreg komód vagy saját készítésű festmény, képkeretbe ragasztott falevelek mind-mind egyedi díszei lehetnek az otthonodnak, miközben a fenntarthatóságra is gondoltál.

Szeress bele a régibe újra

A legtöbb háztartásban vannak olyan bútorok, amelyeket csak azért szeretnénk lecserélni, mert már évtizedek óta megvannak. Mondjuk ki: unalmasak.

Csere helyett szeress bele újra! Tedd át egy másik helyiségbe, told át egy másik falra, fesd át, húzasd át a szövetét, dekoráld másképp, mint ahogy megszoktad. Majdnem olyan lesz, mintha újat vettél volna, csak közben nem álltál be a túlfogyasztási sorba, nem tettél még egy lapáttal a szemétdombra. Próbáld ki, jó érzés!

Újrahasznosítás

Számomra újrahasznosítás az is, ha egy régi bútort áttolsz egy másik falra és ezzel újragondolod a teret. De az újrahasznosításnak még ezer más változata létezik: régi darabok átfestése, függönyből díszpárnák varrása, régi sámliból lerakodóasztal készítése, bolhapiacokon kincskeresés, papírdobozok felhasználása rendszerezésre, vagy éppen tobozokból téli dekoráció készítése.

Új darabok vásárlása sem ördögtől való, de tedd azt is tudatosan: kerüld a műanyagot, próbálj olyan tárgyakat venni, amelyek természetes alapanyagból készülnek és hosszú ideig otthonosabbá teszik a környezetedet.

A DIY még mindig menő

Jobbnál jobb „csináld magad” inspirációs források léteznek lakberendezési témában is, érdemes rájuk időt szánni. Kövess bloggereket, nézz videókat, bámészkodj a Pinteresten. Biztosan találsz olyan ötletet, amelyet magad is szívesen megvalósítasz. Egy tárgy újragondolása, az alkotás folyamata, az eredmény dicsősége és a környezet védelme bárkit örömmel tölt el!

Csak természetesen

Azért könnyű mindig a skandináv lakberendezési alapokra hivatkozni, mert a természetközeliség minden otthonnak jól áll. Használj természetes anyagokat: valódi fa bútorokat, len, kender, gyapot, juta, gyapjú textileket, papírból készült kiegészítőket, a természet kincseit – köveket, ágakat, terméseket, faleveleket – dekorációként. Időtállóak, szépek, otthonosak és még környezetbarátok is.

__________

Környezetünk harmonikus és fenntartható alakításának három kulcsa: egyszerűsítés, újrahasznosítás, természetközeliség.  

Hiszem, hogy nem kell választani a stílusos lakberendezés és fenntarthatóság között, a kettő remekül működik együtt is. Minden vásárlási döntés előtt tedd fel magadban ezeket a kérdéseket: tényleg szükségem van rá, jobb lesz tőle az életem, értékesebb lesz tőle az ingatlanom, környezetbarát? Van, amikor egy egyszerű illatgyertyánál is igen a válasz, de van, amikor a boldogságunk nem egy drága új bútordarabon múlik. Sőt, néha nagyon felemelő érzés nemet mondani. Fontos a praktikus és esztétikus környezet, de nem minden áron. Legtöbbször csak tudatosság és fantázia kérdése, hogy hogyan teremtünk környezetbarát, fenntartható harmóniát magunk körül.
__________

A lakberendezés izgalmas játék a színekkel és formákkal, vágj bele bátran!

Ha jól jönne egy kis segítség, akkor nézz szét a home staging és lakberendezési szolgáltatásaim között és keress bizalommal.

[fotók: Pexels, Pinterest]