A lakberendezés egyedi, személyre szabott, hosszabb alkotófolyamat, költségvetésében néha határ a csillagos ég.

Az eladásra vagy bérbeadásra történő ingatlanfelkészítés – azaz a home staging – során a berendezéssel és az esztétikával a lehető legszélesebb célcsoportot célzunk meg, költségvetését a megtérülés szabályozza, az ingatlan felkészítésére álló idő általában rövid.

Másfajta szemléletet kíván a két terület, mégis van néhány közös pont, amely mindkettőt sikeressé teheti.

1 | A kevesebb mindig több

Akár lakberendezésről, akár home stagingről van szó, a kevesebb mindig több. Ne zsúfold tele a lakást felesleges bútorokkal, porfogókkal, ne halmozd a dekorációt. Tudom, nagy a kísértés, mert manapság könnyen és olcsón átrendezhető akár az egész lakás. De ahogy a lakás telik meg a filléres darabokkal, általában úgy fogy el az élettér és a jó ízlés.

Egyszerűsíts a lakberendezésben is! Kezdd a lakás berendezését a funkciókat kijelölő nagybútorokkal, majd jöhet a világítás és egy-két kisebb bútor, végül dekorálj minőségi darabokkal. Használj kevés, de jó minőségű bútort, visszafogott színeket, puha textileket, változatos textúrákat, sok zöld növényt. Örömmel tapasztalod majd, hogy az egykor zsúfolt otthonod mennyivel tágasabb. A minőség mindig divat, a mennyiséggel pedig érdemes okosan bánni. 

2 | Rend a lelke mindennek

Nem tagadom, én nagyon szeretem a rendet. Élvezettel rendszerezek, pakolok, szelektálok, selejtezek. Számomra a rendezettség a kulcs a harmóniához a lakásban is. Nem vagyunk egyformák, de az biztos, hogy az okosan kitalált tárolás minden ingatlannál központi kérdés. Ha mindennek megvan a jól működő helye, akkor válik könnyen élhetővé egy otthon.

Akár lakberendezel, akár eladásra készíted fel az ingatlant, kezdd ezzel: pakolj, dobozolj, selejtezz, ajándékozz! Meg fogsz lepődni, hogy a rendezettség már önmagában is mennyivel szellősebbé varázsolja a tereket. Egy próbát megér!

3 | Nézz rá új szemszögből, rendezd át

Egy otthon akkor élhető könnyen, ha minden hétköznapi – és nem hétköznapi – funkció jól átgondolt, és megvan az ezeknek megfelelően kialakított tér. Jöhetnek a jól bevált sablonok:

 • a nappali és étkező többfunkciós közösségi tér;
 • a hálószoba a pihenés, olvasás, nyugalom szigete;
 • a konyha ízlés és igény szerint lehet egyszemélyes vagy többszemélyes főzőkuckó vagy közösségi tér;
 • a fürdőszoba a tisztaságról szól;
 • főnyeremény, ha kialakítható sok tároló, gardrób, egy kis dolgozósarok vagy vendégszoba, ami később gyerekszobaként is funkcionálhat.

A megszokás nagy úr. Sokszor igazítjuk az életünket a meglevő berendezéshez ahelyett, hogy a bútorozást gondolnánk újra. Nézz friss szemmel a lakásra! Lehet, hogy egy-két bútor átrendezésével sokkal praktikusabbá, vagy éppen tágasabbá válik az otthonod. Néha elég az étkezőasztal vagy az ágy átfordítása, néha érdemes teljes helyiségek funkcióit újragondolni.

4 | Fókuszpontot minden helyiségbe

Nem kérdés, minden helyiségbe kell legalább egy fókuszpont. Az lesz a helyiség lelke. Hol legyen a fókuszpont? Állj a helyiség bejáratába és nézz körül. Az a falszakasz a legalkalmasabb a fókuszpont kialakítására, amelyik a leginkább vonzza a tekintetedet. Általában olyan falszakasz, ahol nincs nyílászáró. Erre a falra tedd a helyiségre jellemző legütősebb bútordarabot, dekorációt. Ha nappali, akkor egy szép kanapét díszpárnákkal, lerakodó asztallal. Ha hálószoba, akkor legyen ott az ágy vége puha textilekkel, egyedi dekorációval. A semleges bútorok mellett egy szép tükör, festmény (akár saját készítésű), vagy feltűnő lámpa is lehet egy helyiség fókuszpontja. Több fókuszpont még izgalmasabbá teszi a teret, de háromnál több már inkább zavaró, mint kellemes. A kevesebb itt is több.

Az egyszerű bútordarabokat dobd fel egy-egy színesebb, meghökkentőbb dekorációs elemmel és meglátod, hogy azonnal élet költözik a visszafogott terekbe is.

5 | Legyen világosság!

A világos otthonok mindig tágasabbnak hatnak. Örülünk a jó benapozottságnak, de az okosan kitalált világítás is éke lehet egy lakásnak. A legszerencsésebb az, ha már a kezdetektől te találhatod ki a teljes villanytervet: a helyiségek általános világításától a helyi világításokon át a hangulatvilágításokig. Minden helyiség és tevékenység másfajta fényt igényel, ezért bánj tudatosan a lumenekkel és a kelvinekkel. Utólag kicsit bonyolultabb a jó világítás megoldása, de nem lehetetlen, csak ügyelj a sok kábel esztétikus elvezetésére és takarására.

6 | Dekorálj  a természet kincseivel

Dunát lehetne rekeszteni az olcsó dekorációs tömegtermékekkel. Miért állnál be a túlfogyasztási sorba egy újabb műanyag vacakért? Csak egy kis fantázia kérdése, hogy mit hozol ki abból, ami szó szerint a lábunk alatt hever.  

A legtutibb és sokszor legolcsóbb módja a dekorálásnak, ha a természet kincseivel díszítjük az otthonunkat. A skandináv lakberendezésre is jellemző sok zöld növényen túl nem kell nagy és drága dolgokra gondolni: ha a szomszéd borostyánt ritkít, kérj belőle, tedd vázába és kész a csodás dekoráció. Szedj virágzó vagy akár száraz ágakat a kertben, hajlolj le néhány lehullott falevélért vagy termésért az erdőben. Teheted ezeket vázába, befőttes üvegekbe, képkeretbe, tálakba.

A természetközeli hangulatot minden ember ösztönösen szereti, ezért bármelyik otthonnak jól áll.

Akár saját otthon, akár egy vevő álomotthona készül, ezekkel mindenki csak nyerhet:

 • egyszerűsítés
 • rendezettség
 • funkcionalitás
 • fókuszpont
 • világosság
 • természetközeli dekoráció

_______________

A lakberendezés izgalmas játék a színekkel és formákkal, vágj bele bátran!

Ha jól jönne egy kis segítség, akkor nézz szét a home staging és lakberendezési szolgáltatásaim között és keress bizalommal.

[fotók: Pexels, Pinterest]